Sunday, November 29, 2015

Paused

Posted by Mars Laini at 10:06 PM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Hi everyone. Hope everyone are in good health.

First thing first, I would like to apologize because I rarely updated my blogs now (especially those stories about my journey to Australia). For your information, I'm finishing my final year thesis and projects now, so I'm quite busy to write any entries.





Too much work, too little motivation. Haha. I promise once I finish all these "chaos" I'll return to write again in here. So stay tuned okay! Luv ya!




Okay gotta go. Do pray for my strength and success okay. See you next time ;-)

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
stressed, confused, i just wanna sleep  

Sunday, October 11, 2015

Travelog Mahabbah Ceritera Kembara di Bumi Melbourne -Day 1-

Posted by Mars Laini at 1:27 AM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Apa habaq semua? As promised aku pernah cakap nak cerita tentang GISO group aku ke Melbourne, Australia hari tu kan? So this is the starter. Sebelum sibuk dengan kerja-kerja final year student dan tak ada masa nak menulis, let me tell you about my first day there. 

Oleh kerana semua daripada kami first time jejak Australia ni, maka kami pakai khidmat agent XploreVIC Private Tours. Boleh ushar service diorang kat http://www.xplorevic.com/ 

Sesampainya dekat Melbourne International Airport, kami stuck agak lama dekat bahagian imigresen. Akhirnya, hasil toleransi antara guru pengiring kami, dengan pakcik yang jaga kaunter tu, group kami check out dari kaunter imigresen secara group (5 orang sekali check out). Alhamdulillah. Kalau tak lagi lama kami stuck kat situ. Kami disambut oleh Bro Hamzah from Xplorevic as our private tour guide sepanjang 6 hari kami berada di sana. 

Keluar je daripada airport, masyaallah, sejuknyaaa!!! Macam masuk dalam peti ais tiba-tiba. Maklumlah Melbourne masa tu tengah pengakhiran musim sejuk. Salji dah takde tapi angin sepoi-sepoi tu masih lagi sejuk tahap perghhh.

tugu depan Melbourne International Airport
Lepas tu kami beramai-ramai naik bas ke tempat penginapan kami iaitu IBIS budget hotel. Nama je budget hotel tapi dia punya service sangatlah tip top. Memang sangat puas hati menginap kat situ. Oh ya lupa, nama driver bas kami tersebut ialah Uncle Jimmy atau panggil dia Jim sahaja. Baik orangnya, suka sembang-sembang dengan kitorang.

Siap check in hotel, letak barang semua, kami pergi lunch dulu. Dah masuk tengahari. Kami lunch di Little Ipoh. Satu restoran yang semua makanan melayu kat sini. Owner dia pun melayu. Sepanjang kami kat sana, Little Ipoh nilah tempat kami makan. Sesiapa yang memang tekak melayu sangat tak boleh makan western maka bolehlah berkunjung kat Little Ipoh ni masa kat Melbourne.

depan Little Ipoh, baru lepas makan hehe

Habis makan, kami bergerak ke RMIT University untuk sesi forum bersama IKRAM Australia di sana. Forum berkisar tentang kemerdekaan disampaikan oleh bro Muiz, student Malaysia dekat RMIT, course chemical engineering. Tapi forum kami stop sekejap sebab nak kejar masa dan ikut schedule. Maka kami pun bergerak ke State Library of Victoria. Jalan kaki sajo dari RMIT. To be honest, duduk dalam bandar Melbourne ni memang banyak jalan kaki, takpun kalau malas sangat naik basikal atau trams di sekitar city tu. Memang budaya diorang macam tu.

bahagian dalam library, semua tu meja study tau

kat luar library tengok pakcik-pakcik ni main chess
pintu depan library

kami kami semua ni la

 
pandangan sisi library


State Library of Victoria ni boleh dikatakan library tertua la yang ditubuhkan di sana. Bahagian dalaman dia macam gambar di atas, yang bahagian bawah tu tempat study dan tingkat-tingkat atas pula umpama muzium. Umpama muzium tu means, ada pameran barang-barang sejarah berserta penerangannya. Memang best sangat konsep library ni. Kat luar library pula ada dua set chess yang macam pakcik-pakcik kat atas ni main. Aku tak sempat nak main sebab masa tu kedua-dua set ni dah ada orang tengah main. So, hanya snap gambar orang lain sahajalah. Haha. Guide dalam library tu pula ialah bro Alex.

bro Alex sedang memberi penerangan
Memang setiap inci library tu bro Alex ni brief kitorang. Kat sini kena keep up dengan diorang punya english sikit. Australian english mungkin lain sikit slang dia daripada english biasa dan diorang pun cakap laju woi. Biasalah kan.

Habis je dekat library ni, kami sambung forum dekat RMIT. Boleh pula macam tu kan? Hahaha memang pon. Forum kami berakhir dengan jayanya juga.

dengan IKRAM Australia
Habisnya program untuk first day, kami bergerak ke salah satu laman dalam RMIT University ni. Masing-masing macam dah ntah pape. Maklumlah first day kat negara orang kan. Haha

ready nak lompat semua haha
Kami buat sesi post mortem program dekat laman ni juga. Plan untuk hari esok semua. Siang hari ok lagi suhu kat sana dalam 10 °C. Tapi bila menjelang malam, turun dekat 6°C jugak lah. Mengigil sampai berlaga gigi kot sebab tak biasa dengan suhu.

So, macam ni lah first day kami di Melbourne. Jetlag tak habis lagi turun flight terus start program. Tabah mereka semua ni haha. 

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
Day 1 dah habis, tunggu aku cerita Day 2 pulak nanti kay :) 

Monday, September 21, 2015

Introverts, Assemble!

Posted by Mars Laini at 11:49 PM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Hello everyone. I know I promised a post about my journey to Melbourne before this. But hey, I found something interesting and I thought to share it with you guys. I hope these help you to understand these type of people. People like... umm well, people like ME! Okay don't waste any time. Let's read.

10 MYTHS ABOUT INTROVERTS BY CARL KING

Myth #1 : Introverts don’t like to talk.
This is not true. Introverts just don’t talk unless they have something to say. They hate small talk. Get an introvert talking about something they are interested in, and they won’t shut up for days.


Myth #2 : Introverts are shy.
Shyness has nothing to do with being an Introvert. Introverts are not necessarily afraid of people. What they need is a reason to interact. They don’t interact for the sake of interacting. If you want to talk to an Introvert, just start talking. Don’t worry about being polite.


Myth #3 : Introverts are rude.
Introverts often don’t see a reason for beating around the bush with social pleasantries. They want everyone to just be real and honest. Unfortunately, this is not acceptable in most settings, so Introverts can feel a lot of pressure to fit in, which they find exhausting.


Myth #4 : Introverts don’t like people.
On the contrary, Introverts intensely value the few friends they have. They can count their close friends on one hand. If you are lucky enough for an introvert to consider you a friend, you probably have a loyal ally for life. Once you have earned their respect as being a person of substance, you’re in.


Myth #5 : Introverts don’t like to go out in public.
Nonsense. Introverts just don’t like to go out in public FOR AS LONG. They also like to avoid the complications that are involved in public activities. They take in data and experiences very quickly, and as a result, don’t need to be there for long to “get it.” They’re ready to go home, recharge, and process it all. In fact, recharging is absolutely crucial for Introverts.


Myth #6 : Introverts always want to be alone.
Introverts are perfectly comfortable with their own thoughts. They think a lot. They daydream. They like to have problems to work on, puzzles to solve. But they can also get incredibly lonely if they don’t have anyone to share their discoveries with. They crave an authentic and sincere connection with ONE PERSON at a time.


Myth #7 : Introverts are weird.
Introverts are often individualists. They don’t follow the crowd. They’d prefer to be valued for their novel ways of living. They think for themselves and because of that, they often challenge the norm. They don’t make most decisions based on what is popular or trendy.


Myth #8 : Introverts are aloof nerds.
Introverts are people who primarily look inward, paying close attention to their thoughts and emotions. It’s not that they are incapable of paying attention to what is going on around them, it’s just that their inner world is much more stimulating and rewarding to them.


Myth #9 : Introverts don’t know how to relax and have fun.
Introverts typically relax at home or in nature, not in busy public places. Introverts are not thrill seekers and adrenaline junkies. If there is too much talking and noise going on, they shut down. Their brains are too sensitive to the neurotransmitter called Dopamine. Introverts and Extroverts have different dominant neuro-pathways. Just look it up.


Myth #10 : Introverts can fix themselves and become Extroverts.
A world without Introverts would be a world with few scientists, musicians, artists, poets, filmmakers, doctors, mathematicians, writers, and philosophers. That being said, there are still plenty of techniques an Extrovert can learn in order to interact with Introverts. (Yes, I reversed these two terms on purpose to show you how biased our society is.) Introverts cannot “fix themselves” and deserve respect for their natural temperament and contributions to the human race. In fact, one study (Silverman, 1986) showed that the percentage of Introverts increases with IQ.


I just repost all of these from http://www.carlkingdom.com/10-myths-about-introverts credits to Carl King! 

Well, I hope you guys understand these kind of people. Ummm.. the people like ME!

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
I'm an introvert, and I'm proud of it. Eh.
 

Sunday, September 20, 2015

Wanderer of Time

Posted by Mars Laini at 11:55 PM
Reactions: 
0 comments
I've become a wanderer
Of this place
Serene and peaceful
The place that people claimed
To be lost forever

I've become a wanderer
Of the place where the time has stopped
Yet, the melody still there
Soft, tinkle
Please let it last, eternally

Walking alone through the bare branches of trees
The whiteness of the snow emerges
On my path
I'm alone but yet
I'm not lonely at all

A gentle drops of light fall
Reflected in my eyes
Is the calming silver moonlight
Lost in the time, lost in the moment
What I seek is just a happy answer

At the end of the dream
I only wished for that
Even if I have to wander alone
Throughout the time

-11.52PM 20 SEPT 2015-

-Just a piece of my mind. Tiba-tiba ada idea nak tulis poem malam-malam macam ni. Nantikan entry perjalanan saya ke Melbourne yang akan di publish tak lama lagi-

Thanks for reading, and hey, no copy cat :)

Sunday, August 2, 2015

The Raya 2015

Posted by Mars Laini at 10:37 PM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Masih lagi dalam bulan Syawal dan ada lagi yang masih menyambut Aidilfitri serta berkunjung ke ruma-rumah terbuka saudara mara dan kawan-kawan bagi mengeratkan silaturahim. Post kali ni aku rasa nak cerita pasal suasana raya tahun ni hoihoi.

Serius nak kata, aku rasa hambar sikit raya tahun ni. Tak tahu kenapa. Rasa first tu pun dah rasa nak sambung tidur, kah! Mungkin sebab tak ramai orang datang rumah dan konvoi raya seperti tahun-tahun lepas tak berjalan. Masing-masing dah busy. Ada yang raya kedua ketiga dah kena kerja balik, pergi kelas balik. Plus mungkin bila umur dah meningkat ni suasana raya dia lain kot. 

Dalam seminggu lepas raya tu baru bebudak ni buat open house semua. Bebudak tu means kengkawan aku la. Kenduri kendara kawan mak ayah aku pon banyak lepas tu. Ada sampai satu minggu tu direct aku pergi kenduri dengan open house. Pehh alhamdulillah makan free :D

Peneman umi pergi kenduri selalunya aku la sebab adik-adik aku yang lain jenis malas nak keluar rumah. Terperap je tengok tv. Tahun ni dialog makcik-makcik tu lain sikit. Tahun lepas diorang tanya aku tingkatan berapa kahkah! (sebab makcik tu kata aku ni rendah), sekolah kat mana (sekolah uni makcik *sengih*). Tahun ni diorang tanya umur berapa, tahun berapa, dah ade orang ke (ehem). Sebetulnya aku kalo pergi kenduri takdelah nak cakap banyak. Sekadar teman umi & makan pastu diam (sebab rasa tak elok nak jampuk cakap orang tua). Tapi aku respon je kalo makcik makcik tersebut tanya pape. Takdelah sombong giteww.

Open house kengkawan pun banyak. Open house memula rumah meknik dia masak nasi ayam khas untuk kitorang je sebab dia tak panggil orang lain. Kira kawan rapat dia jela. Dah pas dah masak nasi ayam tu dah boleh kahwin dah meknik oi haha (ehh). Esoknya rumah mizah, classmate masa sekolah menengah dulu. Kengkawan kelas dulu pon ada datang rumah dia kiranya macam mini reunion kitorang la. Sedap gilos mak dia masak laksa kemboja, dan paling best skali popia vietnam mak dia buat pehh!! 3 batang aku bantai sorang haha. Pastu bila naik atas penimbang mula nak meroyan. Sempat lagi mizah ni bergurau "mas ni rumah dekat je dengan rumah kita tapi tak pernah datang". hahaha memang la dah aku tak tahu rumah dia dekat ngan rumah aku. My bad >_<

Esoknya lagi rumah si balqis aka mekqis pulak. Geng The Chemicals best friend mesti kena pergi maka aku pergilah juga. Sama macam meknik, mekqis ni pon ajak kawan-kawan jiran-jiran orang dekat je. Cheesecake akak dia buat sedap amat tapi masuk haritu aku dah mula demam & selsema aku tak makan banyak sangat kat rumah dia. Naik ulcer kat lidah. Slow sikit aku melantak hari tu. 

Then the next week nya pulak rumah Im. Peh masa ni dah sihat maka aku melantak balik. Dah la im masak sedap-sedap. Banyak pula tu makanan dia buat. Laksa penang, laksa kelantan, mee/kuetiew sup, soto, sate, nasi impit, roti jala, kuzi. Dessert pula chocolate cheese cake, victoria sandwich cake, cocktail. 3 round aku bangun amik makanan haha, takleh beat kawan aku yang lain ade sampai 6 round! Makan makan makan sambil gosip gosip. Maklumlah yang lain pun ade si irna, meknab, mekqis, meknik pun ada sama. Makin menambah perasa gamaknya.

Mak si Im ni pon dah tanya gurau gurau giliran sape dulu naik pelamin tahun ni. Cehh bebudak ni bila sembang pasal kahwin, kencang! Hahaha. Masa salam nak balik dah tu, mak dia siap cakap "tahun depan datang berdua dengan orang lain lah pulak ye korang semua" hahaha yelah makcik. Kawan-kawan aku yang dah berpunya ni takpe insyaallah rezeki diorang ade la yang datang berdua raya tahun depan kihkih. Aku? Takpelah aku bagi kawan-kawan aku dulu. Nak kena abiskan degree ni dulu. Diri sendiri pon tak terurus cano ai nak urus anak orang lain hewhew. Ada rezeki, ada jodoh, ada lah tu.

Takat tu je last open house aku pergi. Pastu rasanya dah takde dah pasni semua pakat nak balik kerja dah. Tapi aku boleh cakap, mungkin tahun ni tahun last aku beraya as student degree (tahun depan mesti dah kerja), dan kalau rezeki sambung Master kat mana-mana insyaallah status jadi student balik. Hihi insyaallah ameen :)

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
di hari raya, terkenang daku kepada si dia, kampungku indah nun jauh disana, ayah serta bondaku :) selamat hari raya aildilfitri, maaf zahir dan batin. 

Monday, July 20, 2015

Salad Kentang Simple

Posted by Mars Laini at 9:14 PM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin aku ucapkan kepada seluruh umat Islam. Ketupat rendang kuih-muih jangan dilupa. Ewah macam dah menyanyi pulak hehe.

Harini terasa jemu sebab dah 3 hari duk makan makanan raya so aku amik keputusan untuk buat benda lain. Check dalam peti ada kentang lebih jamuan chicken chop kelmarin maka aku buat salad kentang simple gila punya.

Masa tengah duk rebus kentang tu papa pula tanya tengah buat apa.

Papa: nak buat apa rebus kentang ni?
Me: nak buat salad kentang sikit japgi
Papa: biru la mata tu jap lagi
Me: hah kenapa? (andaian kena penyakit ke apa)
Papa: yela dah makan potato, dah macam orang puteh dah

lulz sangat encik ayahanda aku ni maka aku tergelak disitu haha. apa pun resepi aku pakai ni sendiri tibai punya je.

Bahan:

1. Ubi kentang 2 biji
2. Mayonis
3. Serbuk black pepper
4. Serbuk white pepper
5. Garam halus secukup rasa

Cara:

1. Rebus kentang sampai masak (aku selalu rebus sampai air tu tinggal separuh)
2. Buang kulit kentang tu dan potong dadu 
3. Dalam sebiji mangkuk, gaulkan kentang dengan semua bahan lain tadi
4. Taraa dah siap :D

Kan dah kata ni resepi cincai je tapi cukuplah untuk bagi hilang muak makan benda sama je. Oh yeahh. Portion ni untuk 1-2 orang makan je. Kalau nak lebih pepandai korang lah tambah.

Enjoy!

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D
dah timbang berat belom? hehehe 

Monday, July 6, 2015

Popia Ketam Cheese

Posted by Mars Laini at 8:13 PM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Dah bersawang amat blog nih. Sorry readers. Aku busy dengan final exam dan thesis lately. Ni habis exam dan balik rumah baru sempat nak update. Ditambah lagi handphone masuk wad (dan technician kata harapan untuk sembuh hanya tinggal 50%) *nanges tepi katil* tapi apa pun harapnya handphone tersebut sembuh kembali sob sob.

Okay kerana dah mereput kat rumah ni aku try resepi yang terjumpa kat internet haritu. Teringat kat my lil' bro yang suka sangat jejari ketam aku try buat popia ketam pulak. And he's definitely digging it! Sampai kekadang dia sorang je yang makan tak dan kat orang lain hehe. Apa pun ni resepi dia.

Bahan-bahan:
Kulit popia (aku pakai saiz kecik senang fit dengan jejari ketam tu)
Jejari ketam (banyak mana korang suka)
Grated cheese (aku guna jenama Beqa, sedap setakat ni)

Cara-cara:
1. Ambil sehelai kulit popia, sebatang jejari ketam tu letak atas kulit popia tu
2. Tabur grated cheese, ikut banyak mana korang suka, nak lagi cheesy letak banyak sikit.
3. Goreng dalam minyak (aku pakai separuh) dalam api sederhana.

Siap dah boleh cicah dengan sos or anything else (my lil' bro suka makan gitu je). Memang sedap lagi-lagi kalau makan time panas. Oh ya, kadang-kadang kalau jenis kulit popia ada yang nipis so untuk elak cheese keluar masa menggoreng boleh balut dengan 2 helai kulit popia. Tapi aku pakai sehelai je sebab setakat ni cheese tak keluar time aku goreng. Enjoy!

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
Sorry takde gambar sebab takde henfon nak ambil gambar sob sob sob 

Saturday, May 9, 2015

Workloads & Home

Posted by Mars Laini at 12:28 AM
Reactions: 
0 comments
*catatan musim hujan menhempas tingkap*

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah sekarang ni dah tinggal hampir sebulan lebih sahaja lagi untuk semester 6 ni berakhir. That mean I'm one step closer for my graduation day. Doakan semuanya dipemudahkan :)

 Dengan masa yang ada ni, ini bermakna workloads kian bertambah lebih-lebih lagi thesis. Aku difahamkan oleh supervisor aku yang tajuk thesis aku ni mudah sajo. Tapi lama-lama buat kajian aku sedar ia tak semudah yang disangka. Sekarang pun masih tersekat di literature review (yang aku rasa paling rumit dalam proposal ni). Berat hati rasa bila memikirkan thesis ni.

Workloads lain macam building e-commerce website, entrepreneurship presentation & explorace quiz, test & assignment information security, audit software & policy dan lain-lain (banyak lagi) semua nak kena submit minggu depan! 

Bila kerja jadi banyak ni mulalah teringat kat rumah, teringat kat mak ayah. Kadang-kadang rasa penat juga dengan urusan yang tak habis-habis ni. Tapi setkan dalam minda yang kita belajar ni kerana Allah, agar ia menjadi ibadah. Benda tu je selalu duk ulang-ulang.

Sekarang ni pun dah ramai dah kawan-kawan yang duk ulang "ya Allah cepatlah habis sem ni!" "ya Allah cepatlah aku nak grad!" hahaha nampaklah disitu semua dah tak tahan.

Hopefully everything turn out to be great, insyaAllah. Please pray for our proposal defence next time. We really in chaotic mode if it is all about these thesis thingy. Thanks! May Allah always bless you :)

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
tempias hujan menghempas tingkap, dimana aku duduk menulis disebelah tingkap itu, pen tergantung di atas kertas kala aku ralit memerhatikan titis hujan yang turun, aku harap aku juga sekuat itu. 

Wednesday, February 25, 2015

Black Swan

Posted by Mars Laini at 3:03 PM
Reactions: 
0 comments
Once, I too was a black swan
Alone in the middle of the lake
The only friend I got is the moon
Reflected on the water

Once, I too was a black swan
Forgotten by those white ones
With a thought that I will remain black
And all alone
For eternity


Once, I too was a black swan
Flapping my lonely wings in the dew of the isolated forest
Gazing the mirror water with tears in my eyes
Shattered, my heart was shattered into pieces

Once, I too was a black swan
But if the darkness come again and wash me away
Would you stay and tell me its going to be okay?
Or would you like the others? Slowly drifting away

If I lost in the blackness again
Would you come and drag me out of there?
Of the dark labyrinth once I was in
Or would you just let me drown
Into those black lake and being forgotten again


Written by Marslaini,
3.02PM, Feb 25

Friday, February 20, 2015

Roti Titab

Posted by Mars Laini at 8:54 PM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Okay entry kali ni nak cerita pasal sejenis makanan yang bernama roti titab. Haaa kalau datang kelantan, roti titab ni famous sebagai menu breakfast dekat kedai yang bernama Kopitiam Kita. Aku tak pernah makan roti ni kat situ, cuma dengar kawan-kawan yang pernah makan je cerita.

Alkisah dipendekkan cerita, aku terbuka cerita pasal roti titab ni dalam kereta on the way nak balik rumah. Encik ayahanda tercinta pun macam tertarik dan immediately suruh balik rumah buatkan untuk dia walaupun dia sendiri tak tahu bagaimana rupa sebenarnya roti tersebut.

So petang tadi aku pun acah-acah la try buat sebab encik ayahanda nak makan. Resepi pun aku main google je (sebenarnya aku google cemana nak buat telur separuh masak yang perfect). Okay instruction dia seperti dibawah:

Bahan:
Roti slice (jenama ikutlah apa-apa pun)
Telur (ikut berapa banyak korang nak makan)
Mentega/Marjerin
Kaya

Cara:
1. Sapukan mentega/marjerin kat roti, letak dalam toaster then ching! tunggu dia melompat keluar haha (atau korang bakarlah roti tu ikut cara korang suka)

2. Jerang air agak-agak air tu bila kita letak telur, telur tu tenggelam. Jerang sampai air tu menggelegak then tutup api.

3. Immediately, letak telur dalam air tadi. Letak slo-slow tau sebab air dah panas takut affect telur tu. Masa sangat penting kalau nak telur separuh masak tu jadi perfect. Aku set masa selama 7 minit then terus angkat telur keluar.

4. Letak kaya dekat 4 penjuru roti yang dah dibakar tu (aku letak lebih sikit sebab encik ayahanda suka kalau manis sikit).

5. Pecahkan telur tadi kat tengah-tengah roti.


tadaaaaa
Tudia roti titab dah siap. Korang boleh saja alter resepi tu ikut kesukaan masing-masing. Yang penting, encik ayahanda suka roti ni! Yeayy!! First attempt success!! Hehehe

Boleh pakat try cuba di rumah ye.

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
roti ni buat minum petang or makan bebila pun boleh, tak semestinyatime breakfast saja :)

The Splendid Schooldays

Posted by Mars Laini at 12:13 AM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Okay tetiba rasa nak mengimbau balik kenangan zaman sekolah dulu. Ketika aku sedang membelek-belek belog cik nadia amran dan cik irnasofia tetiba terbuka post-post lama diorang yang bercerita pasal kenangan kami zaman sekolah dulu. Maunyaaa tak rinduuu.. rinduuu sangattt!

Semua kisah kami bermula di satu tempat bernama Maahad Muhammadi Perempuan Kota Bharu. Yeah kalau diingatkan aku tak sangka dapat kawan-kawan yang dari dulu sampai sekarang ni bertahan. 10 years and still counting insyaallah until jannah.

Masih teringat dulu kalau hujan habis basah baju. Lebih-lebih lagi kalau nak pergi kantin ke, library ke, makmal ke, memang redah & main hujan tu perkara biasa bagi kami. Kekadang air sampai masuk banjir dalam kasut tapi nak buat cemana, kena redah juga. 

Ingat lagi petang-petang kalau ada kelas tambahan selalu tengahari lepas solat kami akan jalan kaki ke Pasar Siti Khadijah beli lunch. Apa ingat pasar tu jual ikan jeke? Naik tingkat atas maka akan bertemulah makcik-makcik yang jual nasi berlauk bermacam lauk. Selalu beli lauk ayam goreng je sebab murah kecuali irna, selalu lauk ikan keli dia haha.

Paling buat geng kita rapat bila kita semua pergi kem Syifaa dekat pantai mana aku tak ingat. Kat situlah bermulanya nama geng kita "Chemically Bond Together". Nama yang semalaman difikirkan oleh im dan diterima pakai sampai hari ni (aku senang panggil The Chemicals je). Dekat kem tu jugak kita buat persembahan sketsa ntah apa-apa. Hahahaha

Ada sekali tu kena sekolah sesi petang. Letih sebenarnya sekolah petang ni sebab petang kan waktu kita rehat-rehat. Selalu jugak bila pepetang langit dah gelap tu kami mintak cikgu batalkan awal kelas. Selalu memang macam tu. Kalau nampak nak hujan, penyelia petang iaitu ustaz wan aku lepas kami pulang awal. Tapi walau tak hujan, nampak mendung je pun kami selalu mengecek supaya cikgu kasi lepas awal ahaha. Tapi alhamdulillah PMRU tahun tu semua score dengan jayanya.

Kalau ada thobur (perhimpunan pagi) dekat sekolah selalu kami yang bersorak gembira sebab thobur kami berlainan daripada sekolah biasa. Thobur kami tidak kira hari apa, ikut suka pihak pentadbiran nak buat hari apa. Sebab kami gembira thobur ada ialah bila ada homework tak siap untuk kelas pagi tu maka kami tak perlu berkompromi banyak (dasar budak nakal) hahaha. Dan lepas tu mulalah kami menyesal kerana thobur itu kadang-kadang dari pagi membawa ke waktu rehat kami dan kami sudahpun kepanasan mentari nak dengar ceramah waktu tu. Yang bertafakur kat belakang barisan pun ada, biasalah tu haha.

Kami semua ni team IT sekolah dan kami unit kewartawanan. DSLR, camera stand, persediaan pentas, semua kami buat. Setiap kali ada pelawat datang ke sekolah tak kira ramai mana pun, kami akan diculik oleh cikgu-cikgu untuk handle semua pelawat tu. Bukan handle diorang pun, cuma kena jadi reporters, ambil gambar untuk website sekolah, set up bilik dan pentas untuk kegunaan mereka, semua kami buat. Best juga sebab tak payah masuk kelas haha tapi taklah selalu kami buat gitu. Cuma time ada pelawat je. Lepas pelawat balik cikgu mesti belanja kita semua makan sebab dah tolong-tolong. Kekadang tu makan sekali kat meja VIP lagi sebab VIP ajak makan sekali. LOL. Rapat juga kami dengan cikgu sampai bila kami keluar sekolah, cikgu kata team IT sekolah dah tak sama macam kitorang ada dulu. Sedih jugak mendengarnya.

Teringat bila masuk form 5, SPM mula menghantui hidup kami maka kami tak ada masa untuk aktiviti kokurikulum (sebelum ni pon malas nak join haha). Teringat aku dengan im nak pergi mintak cikgu tandatangan buku rekod, cikgu kata pelajar form 5 takpe bagi je buku cikgu sign. Tapi apa ke malang nasib kami ada instructor kawad tetiba suruh kami masuk barisan nak kawad. Aku dengan im ni dah la pakai baju kurung sekolah je. Tapi masuk juga barisan belakang, bila instructor tu tak nampak terus kami cabut lari hahaha (takkan nak kawad pakai kain kot!).

Padang kami luas. So, kalau melepak or buat usrah bersila atas rumput kat padang itu perkara biasa. Piknik masa rehat makan keropok, minum air green tea C2 yang rm1 sebotol, yeah memang rutin. Kekadang piknik bawah tangga pun jadi haha sebab kawasan bawah tangga blok kami tu cerah dan memang orang lalu-lalu situ. Teringat masa jamuan akhir tahun sekolah, geng kami biasa berpiknik bawah tangga tu, duduk bersila borak-borak sambil makan. Ada cikgu lalu pastu cakap "ni dah kenapa makan bawah tangga? kena halau ke?" hahahaha kami dan cikgu tergelak bersama disitu.

Hahaha kalau nak rewind balik memang banyak tapi tak terdaya nak taip panjang-panjang. Nanti boleh buat sambungan entry ni lain kali.

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
I miss my school days 

Thursday, February 19, 2015

No S.O.S Needed No Rescuing She's Fine Out There

Posted by Mars Laini at 8:48 PM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Yeah lagu baru belog ni bakal jadi lagu tema sem baru ni dan mungkin juga, sem-sem yang mendatang nanti. Result sem lepas?? Ohh jangan dibicarakan tentang itu. Siapa suka membicarakan tentang result exam mereka melainkan, well yeah, mereka yang betul-betul bagus kan? Aku still masih perlukan usaha untuk capai title 'bagus' tu. LOL.

Tengok kengkawan semua kawin, travel, belajar overseas sana sini. Dan aku? Haha masih disini, menggali apa yang ada dengan kudrat setakat yang mampu ni. Not my time yet for those things maybe aha aha.

For now, I need to focus my last two semester and a practical before I graduate. Yeahh pejam celik pejam celik tinggal lagi setahun setengah untuk graduate. Kejap je kan? Rasa macam kemarin je baru aku masuk orientasi bebudak tahun satu bersama membaling mudball ke dalam kolam takungan universiti. Kah kah! Oh what a great memory indeed! :D

Apa pun doakan aku kental dan tabah dalam tahun-tahun akhir ni. Makin mencabar gamaknya seiring dengan peningkatan usia yang dah tak berapa nak muda mana ni.

*Letak tangan di dada* ALL IZZZ WELLLLLL

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
yeah, she's got life in her veins, she don't need no rescuing she's okayyyy
 

~When a King Speaks~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea