Thursday, June 23, 2016

Florentine Cookies

Posted by Mars Laini at 8:19 AM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Okay dua malam lepas, mak aku tetiba ajak meggodek resepi yang diberi oleh rakan gurunya disekolah. Katanya sedap hingga menjilat jari dan senang untuk dibuat. Oleh kerana esoknya tu cuti Nuzul Quran, aku ikutkan saja kehendaknya. Aku tanya nama resepinya apa, mak aku jawab nama dia "Florentine Cookies" atau lebih dikenali sebagai Crunchy Caramel Almond.

Ini rupa dia. Rasanya korang pernah makan kot.
Kali ni aku nak share macam mana nak buat cookies ni. Bahan-bahan dia simple dan tak banyak walaupun kos untuk membelinya takdelah simple mana (means mahal weh!). Kalau nak try sekali-sekala takpe kot. Okay jom kita menggodek.

Bahan:
1. 200gm tepung Florenta
2. 200gm badam keping
3. 100gm kuaci hitam
4. 20gm bijan hitam

Cara:
1. Bakar badam dan kuaci sebentar dalam oven bersuhu 160C selama 5 minit
2. Satukan semua bahan dalam bekas
3. Gaul rata hingga semuanya bersalut sempurna
4. Sediakan loyang 14x14 inc (atau suka hati korang la nak saiz besar mana) alas loyang dengan kertas minyak / kertas kek
5. Panaskan oven pada suhu 160C
6. Tuang adunan dalam loyang dan ratakan nipis (jangan tebal nanti tak jadi crunchy)
7. Bakar selama 10 minit
8. Sejurus keluar oven terus potong mengikut citarasa anda (jangan tunggu sejuk nanti cookies jadi keras & hancur bila potong)
9. Simpan dalam bekas kedap udara untuk menjamin crunchiness nya.

Wallaaa~

 So, macam ni lah cara nak buat cookies ni. Oh ya, cikgu tu juga ada berpesan bijan hitam tu jangan letak banyak sangat nanti cookies jadi pahit. Okay selamat mencubanya :D

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
crunch, crunch, crunch 

Saturday, June 18, 2016

Final Year Dinner IS8TH

Posted by Mars Laini at 12:23 AM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum.

Happy Ramadhan ke-12. Okay tanpa memerlukan mukadimah yang panjang, ni aku nak cerita pasal dinner batch kami yang diadakan lepas final exam semester lepas. I know, dah lapuk. Tapi apakan daya, tetiba rasa nak menaip (deal with it) haha.

Kami plan dinner ni untuk diadakan selepas paper Wireless (paper killer) malam tu. Dahlah exam habis petang pukul 6 lepas nak berkejaran ke KL pula untuk glam night ni (mata ke atas tangan ke bahu), sebab ada yang balik awal selepas exam, kami terkejar-kejar buat dinner. Nak kasi satu batch datang punya yeahh.

Venue yang dipilih oleh ahli kerabat majlis tertinggi IS8TH (aku bukan ahli majlis) ialah di DisenarSpace, Wangsa Maju. Tempat dia boleh tahan, dengan hiasan mengikut tema yang kami pilih. Oh ya tema kami malam tu ialah Black, Gold & Silver.

Chalk art dengan nama-nama kami satu batch
kelihatan abe pi sedang memberi ucapan
Makanan pun hebat betul. Sedap-sedap semuanya. Ahh korang tengoklah sendiri haha.

abcdefgh

mangkuk abc sedia terhidang

fooooooddd

Macaroon tower ordered by wani
And lepas semua dah habis makan, masing-masing dah buat hal sendiri. Mostly sibuk ambil gambarlah. Apo lagi kan haha.

Dak kelas aku

Gegirls

ahli korum meja aku
belon-belon cinta kah!
Kumpulan The Boys

Satu batch IS8TH
Okeh biarlah gambar-gambar itu berbicara. Nak letak banyak gambar macam insecure pula. Almaklumlah media sosial sekarang bukan boleh dipercayai sangat. Maka aku letak gambar biasa-biasa dahlah ye. Haha

Well, I enjoyed that night very much walaupun murni speed kereta laju gila masa nak balik tu. Moga friendship kita semua bukan setakat ni je tau. Hehe sayang semuanya ketat-ketat.

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
lepas ni kalau ada yang kahwin sekelas, bila tunjuk gambar ni kat anak-anak mesti be like "ehh mama duduk depan papa la" ataupun "kenapa papa duduk jauh sangat" hahahaha mimpi mimpiiiiiii XD 

Monday, June 6, 2016

Ramadhan Tiba, Ramadhan Tiba

Posted by Mars Laini at 7:55 AM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah sekali lagi kita dipertemukan dengan bulan Ramadhan yang penuh barakah tahun 2016 ni. Bulan dimana umat Islam diberi rahmat dah pahala berganda-ganda oleh Allah SWT. Amacam, excited tak nak puasa tahun ni? Hehe

Oppss terlupa. Apa khabar readers semua? Harapnya sihat dan sentiasa dalam jagaanNya hendaknya. Maafkan aku kerana dah lama biar blog ni bersawang. Tengok-tengok rupanya baru 1 entry aku tulis tahun ni. Alamak, alamak. Minta maaf semua. Aku sibuk dengan internship aku (takdelah sibuk mana sebenarnya) dan takde idea nak tulis entry apa XD plus aku memang banyak procrastinate tahun ni entah kenapa haha

Sempena bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ni marilah kita bersama double kan ibadah yang kita buat:

1. Lebihkan solat-solat sunat daripada yang biasa kita lakukan.
2. Tadarus Al-Quran (lebihkan juga)
3. Bersadaqah 
4. Berzikir
5. Dan amalan-amalan lain yang menambahkan lagi 'saham' akhirat kita


Ringankan tulang untuk tolong mak-mak kita (atau housemates kita kalau duk rumah sewa) di dapur time ifthar dan sahur. Bukan orang perempuan je tau yang wajib ke dapur. Anak teruna pun apa salahnya turun membantu, baru dikatakan calon menantu soleh cewahhh (haha gurau gurau) XD

Oklah aku pun dah tak tahu nak tulis apa. Korang kalau ada apa-apa request atau idea nak aku tulis pasal apa bagitahu lah ye. Insha Allah aku usahakan. Walaupun sebelum ni aku dah janji nak cerita pengalaman aku gi Melboune, ermm tapi tunggulah aku ada kerajinan nak menaip macam harini hahaha.

Akhir kata, selamat melaksanakan ibadah puasa bagi Muslimin & Muslimat diseluruh dunia. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik untuk kita daripada tahun-tahun sudah. Insha Allah.

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
sahur dengan kurma, buka puasa pun dengan kurma :)
 

~When a King Speaks~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea