Monday, July 20, 2015

Salad Kentang Simple

Posted by Mars Laini at 9:14 PM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin aku ucapkan kepada seluruh umat Islam. Ketupat rendang kuih-muih jangan dilupa. Ewah macam dah menyanyi pulak hehe.

Harini terasa jemu sebab dah 3 hari duk makan makanan raya so aku amik keputusan untuk buat benda lain. Check dalam peti ada kentang lebih jamuan chicken chop kelmarin maka aku buat salad kentang simple gila punya.

Masa tengah duk rebus kentang tu papa pula tanya tengah buat apa.

Papa: nak buat apa rebus kentang ni?
Me: nak buat salad kentang sikit japgi
Papa: biru la mata tu jap lagi
Me: hah kenapa? (andaian kena penyakit ke apa)
Papa: yela dah makan potato, dah macam orang puteh dah

lulz sangat encik ayahanda aku ni maka aku tergelak disitu haha. apa pun resepi aku pakai ni sendiri tibai punya je.

Bahan:

1. Ubi kentang 2 biji
2. Mayonis
3. Serbuk black pepper
4. Serbuk white pepper
5. Garam halus secukup rasa

Cara:

1. Rebus kentang sampai masak (aku selalu rebus sampai air tu tinggal separuh)
2. Buang kulit kentang tu dan potong dadu 
3. Dalam sebiji mangkuk, gaulkan kentang dengan semua bahan lain tadi
4. Taraa dah siap :D

Kan dah kata ni resepi cincai je tapi cukuplah untuk bagi hilang muak makan benda sama je. Oh yeahh. Portion ni untuk 1-2 orang makan je. Kalau nak lebih pepandai korang lah tambah.

Enjoy!

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D
dah timbang berat belom? hehehe 

Monday, July 6, 2015

Popia Ketam Cheese

Posted by Mars Laini at 8:13 PM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Dah bersawang amat blog nih. Sorry readers. Aku busy dengan final exam dan thesis lately. Ni habis exam dan balik rumah baru sempat nak update. Ditambah lagi handphone masuk wad (dan technician kata harapan untuk sembuh hanya tinggal 50%) *nanges tepi katil* tapi apa pun harapnya handphone tersebut sembuh kembali sob sob.

Okay kerana dah mereput kat rumah ni aku try resepi yang terjumpa kat internet haritu. Teringat kat my lil' bro yang suka sangat jejari ketam aku try buat popia ketam pulak. And he's definitely digging it! Sampai kekadang dia sorang je yang makan tak dan kat orang lain hehe. Apa pun ni resepi dia.

Bahan-bahan:
Kulit popia (aku pakai saiz kecik senang fit dengan jejari ketam tu)
Jejari ketam (banyak mana korang suka)
Grated cheese (aku guna jenama Beqa, sedap setakat ni)

Cara-cara:
1. Ambil sehelai kulit popia, sebatang jejari ketam tu letak atas kulit popia tu
2. Tabur grated cheese, ikut banyak mana korang suka, nak lagi cheesy letak banyak sikit.
3. Goreng dalam minyak (aku pakai separuh) dalam api sederhana.

Siap dah boleh cicah dengan sos or anything else (my lil' bro suka makan gitu je). Memang sedap lagi-lagi kalau makan time panas. Oh ya, kadang-kadang kalau jenis kulit popia ada yang nipis so untuk elak cheese keluar masa menggoreng boleh balut dengan 2 helai kulit popia. Tapi aku pakai sehelai je sebab setakat ni cheese tak keluar time aku goreng. Enjoy!

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
Sorry takde gambar sebab takde henfon nak ambil gambar sob sob sob 
 

~When a King Speaks~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea