Thursday, January 30, 2014

Q10: Your Views on Drugs and Alcohol

Posted by Mars Laini at 2:01 AM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Drugs and alcohol. Everyone knows that we must avoid these two dangerous things. Once you get it, you will become more and more addicted to it.

My view? Rasanya sama sahaja dengan view orang lain. Dadah dan alkohol ialah badan yang boleh merosakkan badan jika diambil secara berlebihan.

Boleh diambil? Ya boleh tapi dengan tujuan, sukatan dan arahan doktor yang betul. Contohnya, time kita sakit kita ambil ubat kan? Ubat tu sejenis dadah yang jika kita ambil boleh buat kita lega daripada rasa sakit. Tapi hanya boleh diambil mengikut prescription doktor dan sukatan tertentu sahaja.

Jauhi dadah dan alkohol. Ingat orang tersayang.

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
This tenth question ask something that most people will answer it the same. 

Q9: Your Last Kiss

Posted by Mars Laini at 1:54 AM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Soalan apakah ini. Your last kiss? I even don't get my first kiss lagi. Haha of course yang first itu untuk bakal mr.husband tercinta yang saya tak tahu siapa dia sekarang haha.

So nope, no last kiss or anything like that.

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
Ninth.. now I kiss my books only :3 

Wednesday, January 29, 2014

Q8: Something You're Currently Worrying About

Posted by Mars Laini at 2:33 AM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Soalan yang menakutkan untuk dijawab ye. What do I worry now?

1. My grades!
Yes, the most biggest, monstrous problem I had now is worrying about my exam grades. I always put my grades first because that is what my parents, uncles, aunts, friends and world want to know right? How stupid I am. My grades usually cannot be consider as excellent. Only good enough to level up for the next semesters. And when I had bad grades, everyone will had bad-eye for me and it's like grounding me at basement for a year and crushing my self esteem more. Yeah, bad and big impact!

2. Do People Around Me likes Me?
Yeah that's my problem too. I always worry too much about others. What they think of me? What do I do if they don't want to be friends with me anymore? I can't bear it AAARGGGHHH!! *that's me screaming*. Some of my friends told me to just be yourself and don't bother what other people think or speak about you at your back. But what worrying me is, THEY are the one who did speak at my back.

3. Do My Crush Know I like him?
Yeah a minor problem of 'heart-beat-fast' thingy. When he's around I always think the same thing. Do he knows I like him. A lot? Do he likes me too? Do he hate me if I try to talk to him? Do I bother him? yeahh to many questions.. hmmm

4. Am I healthy?
I always think about my health. If I feel sick or does not feeling well, I will be a little bit worried. Because why? I hate going to hospitals or clinics, seeing the doctors. Beside the chance I will get stab with a BIG needle or the doctor's drawing out my blood from my body, I hate answering questions from the doctor. I feel embarrassed. It's like someone want to know about your own body or something like that.

Yeah sometimes worrying create problems that is not there in the first place.

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
The eighth. Ughh I don't want to talk about it anymore. Making me nauseous.  

 

Tuesday, January 28, 2014

Q7: Your Opinion on Cheating on People

Posted by Mars Laini at 3:27 PM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Cheating. Everyone must had did it in their lives rite? Persoalannya sekarang untuk apa?

Asking my opinion on cheating and I will ask the question "for what you cheat?". Bagi mas nak cheat cheat orang ni kena bersebab DAN sebab tersebut mestilah tidak mementingkan diri sendiri atau untuk melepaskan diri daripada kesalahan yang diri sendiri buat.

Antara contoh cheat yang dibolehkan:
Cheat dengan tujuan nak memulihkan hubungan orang yang bergaduh. Contohnya, kawan kita dua orang sedang bergaduh. Kita taknak keruhkan suasana kita cuba 'menipu' agak mereka berdua kembali berbaik. Adakah itu salah?

Antara contoh cheat yang tidak dibolehkan:
Cheat dengan tujuan nak membela diri daripada kesalahan yang terang-terangan kita buat. Contohnya, kita pecahkan pasu bunga jiran kita. Kita menipu kata anak dia yang buat atau tak nak mengaku langsung. Tu kira menipu yang tak boleh la kan?

Kesimpulannya, manusia dah diberi akal oleh Allah untuk membeza mana baik mana buruk. Yang baik kita ambil, yang buruk kita buang. Cheating on people, most people misuse it for their own benefits. Sebab itu orang akan terus pandang serong kepada perbuatan menipu ni kerana ia mendatangkan lebih banyak keburukan. 

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.RD.
The seventh done, jangan cuba nak belajar menipu pulak lepas ni ye  

Q6: The Person You Like and Why You Like Them

Posted by Mars Laini at 12:59 PM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Wah wah wah macam soalan cepumas je ni. Haha macam segan je nak jawab. Like ni sama dengan love ke macam mana? Ke like sekadar suka ke ape? Boleh dikira love la tu kan? Hoihoi ikut tafsiran korang la haha.

1. Papa and Umi
Kalau termasuk dalam kategori person that I like semestinya mak ayah sendiri kan? Kenapa? Hmmm sebab tanpa mereka saya takkan ada di dunia ini cewah! Walaupun kadang-kadang rasa macam annoying jugak tapi yep, my parents are the persons I like. They are caring, loving and give what's the best for me. Tak payah cerita banyak semua orang pun tahu.

2. My best friend, Irna
Ohohoho why I like her soooooo much? Because sometimes it's like she is in my shoes. She knows how I feel and what I feel. She experienced what I'd experienced too. Dan minat kami terhadap books and musics are soooo BIG! And she is also not stingy. The best thing I like is her stories and how she makes me laugh. Haha memang geng sekepala lah!

3. My CBT's friends
Geng gila-gila zaman sekolah sampai sekarang. Im, qis, ten, nab, ana, ibah, and of course irna too. Kalau cuti ke apa mesti plan buat something sama-sama. Picnic ke potluck ke bbq ke. Kalau musim raya pula konvoi ramai-ramai ke rumah kawan-kawan dan sahabat yang lain. Marvelous us!

4. My classmates
Yep.. annoying enough but they are there when I need them sometimes. 

5. My mr.crush
Herrr malu derp.. tapi bleh kira masuk dalam person I like kan.. haha sebabnya? minat yang sama, animes. And both of us are gamers. Haha. Actually I don't really know whether he knew I like him or not. Sebabnya jarang sangat bercakap face-to-face. Pernah bercakap, bila ada kerja or it's like a semester once, something like that. Malu ke camne tak tahu lah. Haha. Sebabnya lagi? There's something about it him that I can see but anyone around us can't. What is it? Don't ask me because I could not explain what is it. Okay done haha.

Dalam hidup sesiapa pun mesti ada orang yang kita suka dan sayang. Tapi bukannya dengan mengharapkan mereka membalas balik rasa sayang kita tu, tetapi diri kita sendiri yang perlu memberi atau manunjukkan rasa suka dan sayang yang tak berbelah bahagi kepada mereka walau mereka tak nampak semua tu. Lama-lama nampaklah tuuu..ehh haha

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
Sixth. Ku benar-benar sayang.. pada dirimu oh kasihku.. nananana

 

Q5: Five Things that Irritate You about the Opposite/Same Sex

Posted by Mars Laini at 10:57 AM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Okay kali ni soalan macam direct je, jadi mas pun jawab direct lah.

1. People that want to dominate the others
Ini adalah satu golongan yang mas tak suka lagi-lagi kalau dalam kumpulan. Dia sentiasa nak berada di atas dan emandang rendah orang lain. Dalam perbualan juga, mereka ini nak mendominasi. Pendapat orang lain ditolak ke tepi. Serius mas tak suka. I mean, kadang-kadang kita pun kena dengar pendapat orang lain juga kan. Idea kita pula tak sentiasa betul. Orang macam ni better duduk sorang dia je kalau tak nak bekerjasama dengan orang lain.

2. Tak suka diri sendiri dilayan sebegitu, tetapi melayan orang lain dengan cara tersebut.
Err.. faham tak? Hermm contoh la, ada seseorang yang tak suka diri dipandang rendah oleh orang lain tapi dia sendiri memandang rendah orang lain. I mean, come on la, macam mana orang lain nak respect diri kita kalau diri sendiri pun tak respect orang lain. Mas selalu kena dengan orang macam ni dan biasanya memang mas balas balik dengan 'pedas' sikit. Bagi depa sedar.

3. Orang yang melebihkan kawan yang dia rasa kawan paling rapat dia
Yep. Pernah dengar tak hadis ni "apabila kamu bertiga, maka janganlah berbisik-bisik berdua sahaja tanpa disertai yang seorang lagi, kecuali kamu berada (bersama/bercampur) dengan orang ramai, kerana perbuatan tersebut menyakitinya (orang ketiga)". Orang ramai tu means orang yang dikenal oleh orang pertama, kedua dan ketiga juga. Dah kalau orang ramai tu orang yang lalu-lalang sekeliling buat apa. Mas paling tak suka orang macam ni (sebab mas selalu jadi yang ketiga) sebabnya bila mereka dah rapat dengan orang yang mereka nak (ada advantage kalau rapat) yang takde apa-apa macam mas ni depa buang ke tepi lah. Bila nak baru cari. Hampas.

4. Orang yang berkawan kerana advantages atau kelebihan.
Bila ada kawan pandai, dalam setiap test atau exam baru nak duduk sebelah. Bila kawan ada kereta, baru nak rapat boleh minta tolong angkut sana-sini. Bila kawan ada duit, mula nak pinjam itu ini. Tapi bila kawan dah takde advantages itu semua, kita pun dia tak nak pandang. Tolak tepi je selalu. Mas paling anti dengan orang macam ni. Berkawan kerana material semata-mata. Friends-of-advantage la katakan.

5. Sepahkan atau guna hak milik mas tanpa kebenaran
Yep. Juga terjadi banyak kali. Bangun pagi barang orang lain atas meja mas. Meja mas dah sedia bersepah dia sepahkan lagi. Siapa tak panas camni. Lagi panas kalau ada orang guna tanpa kebenaran. Kalau benda basic macam buku ke, laptop ke, nak guna reti simpan takpe. Ni sampai tuan sendiri tak jumpa dah kat mana barang dia itu memang bikin gua hot. Lagi-lagi kalau korang balik rumah dengar kawan cakap "mas aku dah makan makanan kau tadi", maunya tak mendidih. Hamboi mana tau kawan kau balik kebulur tengok-tengok makanan dah takde. Nak tengking kang bergaduh  pulak. Tapi bila dah orangnya jenis tak fikir dekat orang lain macam tu la jadinya.

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
Fifth. Aku pulak mendidih tulis post ni sebab duk teringat kejadian-kejadian yang berlaku tu. 

Saturday, January 25, 2014

Q3: What Kind of Person Attracts You

Posted by Mars Laini at 12:27 AM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum...

Okay first of all nak tanya, soalan ni merujuk kepada individu yang berlainan atau sama jantina? haha okay okay just kidding. Mas akan jawab for both sides.

Hemmm first of all apa yang menarik minat mas dekat seseorang tu of course, dari sudut pandangan luaran dulu. Wajah dan personaliti. Haha jangan salah faham. I mean, takkan bila tengok seseorang tu kita bleh kenal terus dia tu macam mana kan? Mesti kita kenal dengan tengok rupa dan perwatakan dia dulu. And i'm quite attracted to people with cute and baby-face. "Jambu" lah kalau bahasa orang kita ni.

Next, baru pergi kepada personaliti. Mas suka orang yang boleh buat mas gelak. Ada sense of humor la orang kata. Because me is a bit negative-mind person. So, aura nak buat lawak mas tu kurang nak menjadi lah. Tapi mas suka bila orang lain buat mas gelak terguling-guling. Haha

Person tu akan lagi attract mas kalau dia ada minat yang sama macam mas. For the basic, anime and game! Yeah me is a hardcore. Mas susah nak cari orang yang sama minat dengan mas. Mostly my classmates are korean fangirls or football maniacs. Mas tak tahu nak kongsi rasa minat mas dengan siapa. Jadi, kalau jumpa geng sekepala memang orang itu akan jadi attraction bagi mas macam magnet.

People who have the same condition and feelings as me too are also attracting me. Sebab mas rasa macam orang seperti ini akan memahami mas sebab mereka juga melalui apa yang mas lalui. Mereka takkan pandang rendah kalau mas jatuh. Yea.. a bit like that.

A person whom I can share everything with. Orang kata tak elok cerita semua benda dekat orang lain. Kita tak tahu siapa betray kita nanti. But for me, memang akan ada seorang yang akan dengar apa yang mas nak cerita. And that person, yes, attracts me.

People who give me their attention. Yes! They also attracts me. Haha

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
three 

Friday, January 24, 2014

Homemade Oreo Ice Cream

Posted by Mars Laini at 11:55 PM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Holidays kali ini teramatlah sejuk. Kota Bharu dikatakan berada pada suhu 20 darjah celcius (papa yang cakap). Memang sangat sejuklah. Air dalam bilik mandi pun tak kira masa pagi, petang, malam dah macam mandi dengan air batu yang dicairkan. Sejuk yang amat!

Tapi kesejukan ni tak membatasi rasa nak makan benda sejuk. Contohnya? Aiskrim!! yeah! Hari tu teringin nak makan aiskrim buatan sendiri. Homemade lah orang kata. So, mas search resepi dia kat internet. Cari yang paling simple mas boleh buat.

Bahan:
1/2 cawan susu pekat
1 1/2 cawan susu cair
biskut oreo
1 tbsp ovalette
1 biji telur
esen vanila sikit

Cara:
1. Blend semua bahan kecuali biskut oreo
2. Habis blend, letak adunan tu dalam bekas
3. Hancurkan biskut oreo dan gaul dengan adunan tadi
4. Letak dalam peti sampailah aiskrim tu beku

Haaa senang kan? Hehe. Mas buat sikit je mula-mula sebab takut tak menjadi. And it turns out like this.

Yay! Alhamdulillah menjadi. Adik dengan umi mas suka sangat sampai tak cukup sebekas mas buat tu. Dan terpaksalah buat sebekas lagi. Hehe happy bila tengok orang lain makan air tangan yang kita buat :)

Awak awak boleh try di rumah >_<

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
boleh diubah ikut citarasa masing-masing

Q2: How have You Changed in the Past 2 Years?

Posted by Mars Laini at 2:49 AM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Well, how do I changed in the past two years? Hmm I don't think I have changed a bit. Two years backwards was the first time I entered college.

Ya, mungkin ada sedikit perubahan. Sebelum ni tak pernah berpisah dengan mak ayah tiba-tiba masuk universiti. Semua kena buat sendiri. So, I'd turned from mommy's and daddy's girl to an independent woman now. Semua dah boleh buat sendiri sekarang, masak, drive, basuh baju, all I did myself.

Then the next thing is, I've become overly attached to my gadgets especially my laptop. Start bila dah dapat laptop sendiri dan masuk pulak course computer science in degree, makin-makinlah laptop tu jadi macam best friend. Dan bila dah ada laptop ni, gamer mode yang dulunya dah berenti kini kembali. Lagi-lagi kalau ada orang trigger kan.. hehe

I started to hate nuts! Yeah.. masa kecik-kecik suka sangat makan kacang. Mungkin gigi masih suci dan kuat masa tu. Sekarang ni kalau makan je memang susah nak keluar bila melekat celah-celah gigi even lepas berkumur pun. Dan jika itu berlaku, I'd take all day to get rid of that thing out of my precious tooth (me is not really having good memories with dentists). Dan start daripada itulah, i will not let nuts to pass through my mouth. Kalau lembut macam kacang merah ke takpe lagi. Kacang tanah? Out!

I'd also become too open with people I'd get along with. Yea, ada seorang kawan yang bagi nasihat supaya kurangkan habit begitu sebab tak semua orang boleh dipercayai. That's my problem nowadays. Mudah sangat cerita kat orang apa-apa je. But not others secrets la. Cerita tu I means about myself or my family or my feelings or anything about me. I'm trying really hard to control this one.

Sebenarnya nak berubah ke tak tu atas individu tu sendiri. Orang lain paksa pun kalau kita sendiri tak nak tak boleh juga. Tapi apa yang kita boleh pilih ialah nak berubah jadi baik ke buruk? Pilihan di tangan kita semua. Moga-moga kita berubah kearah kebaikan lah hendaknya.. insyaallah :)

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
two done then :D 

 

Thursday, January 23, 2014

Q1: Weird Things You Do When You're Alone

Posted by Mars Laini at 12:25 AM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Wow the first question makes me think a lot how to answer it. Because actually I don't really have weird things I'd do when I'm alone though. But well, I'll just describe some random things here.

1. Makan apa saja yang berkenan di mata.
Yeaa.. that's me. Bila duduk seorang diri what I think first is about food. Sweet things mostly. So, mulalah raid peti ais atau almari kat rumah untuk cari something yang boleh buat mulut ni ringan untuk mengunyah. Aiskrim, chocolates, nuggets, fries, biscuits dan lain-lain semua masuk mulut. Not weird enough I think coz I know people also do that.

2. Tweeting
Twitter seems so addicting to me since I know how to use it. Lepas tu bila papa belikan android makin menjadi-jadi perangai ni. Kalau handphone dan line wifi ada bersama, memang semestinya twitter akan dibuka. Walaupun benda entah apa-apa tapi yes, I still post something. Haha

3. Daydream of something impossible
Me is a karate master? Yes. I'm a ruler of some imaginary kingdom? Yes. Me is the best student in every subjects? Yes. My crush likes me too? Yes. In my imaginary world haha. Kekadang daydreaming camni bleh buat aku doze off or something like, terleka sekejap. Syok sangat berangan walaupun benda tu tak pernah terjadi haha.

4. Go round and round while listening to music.
Yeah my feet just can't only sit when my headphones is on. I'll keep go round and round and round while listening to the music. Incredibly I don't feel tired at all. Sometimes it's embarrassing when my parents or friends caught me doing this thing because they think I'm dancing while listening to the music. Well! I'm not! And I'm not a pretty good dancer either.

I think that's all that I can think off. Biasalah tak banyak sebab aku ni bukannya manusia yang pelik mana pun. *Rasanya lah haha*

O.N.D.A.K.E.Y.B.O.A.R.D.
One done 
 

~When a King Speaks~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea